Graviditetsdiabetes

Fick för en dryg vecka sedan reda på att jag har fått graviditetsdiabetes. Inte det roligaste, och det har tagit mig lite tid att landa i diagnosen. Helt plötsligt måste man tänka ännu mer på vad man äter, och inga cravings känns okej längre. Jag som överlevt jobbnätter med tack av lite choklad mitt i natten när man är som tröttast.

Så nu är det nolltolerans på godis och sötsaker. Känns på något sätt extra surt när man är gravid. Och trött. Jag är sååå trött just nu. Pratade med en läkare och undrade om det kunde vara pga diabetesen, men han sade att det inte är det, utan jag är helt enkelt utmattad från arbete + graviditet. Så inget att göra åt det. Tröstar mig själv med att det i alla fall bara är 5 jobbveckor kvar nu tills jag går på föräldraledighet.

I fredags var jag hos dietist och diabetessköterska för information, och fick även en blodsockermätare. Ska mäta varje dag efter frukost, lunch och middag. Om jag kan hålla blodsockret nere genom dieten, så behöver jag inte medicin, men vi får se hur det går. Ska tillbaka nästa fredag igen och då ska vi gå igenom hur sockret har legat under veckan.

Dietisten var ganska nöjd med hur jag äter redan, måste bara tänka på att äta lite mindre kolhydrater. Inte ta bort dem helt, men äta mindre av pastan/potatisen etc. till middagen och fylla på med mer grönsaker om jag inte blir mätt. (Med mindre plats i magen just nu känns det inte som att bli mätt är största problemet.)

Och ska helst inte gå upp massor under graviditeten. Hittills har jag gått upp 0 kg, så kan inte göra så mycket mer på den fronten känner jag. Får se hur det går nu under sista trimestern. British Viking kommer ju gå upp i alla fall två kilo till, och sedan vet man ju aldrig om man får problem med svullnad och så. Men någon jätteviktuppgång hoppas jag att jag slipper vid det här laget.

Första veckan med blodsockermätare känns lite som ”trial and error”. Får testa mig fram lite och se vilka måltider som funkar och vilka som inte funkar. Hoppas bara att jag totalt kan hålla mig under gränsen så jag slipper mediciner.


Lämna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.