Jobba i England

Ville skriva lite om hur det är att jobba i England, men först vill jag påpeka att detta är hur det har varit för mig personligen – och att det finns många svenskar som har bra jobb med bra löner här också. Men för mig som inte har universitetsexamen, bara arbetslivserfarenhet – så har det varit svårt att hitta jobb.

Min bakgrund är inom administration och HR, vilket jag jobbat inom i många år. Sju av åren i Nederländerna, bland annat för ett oljeföretag och en FN-organisation. När jag flyttade till England kunde jag inte hitta ett jobb inom administration alls. Det är möjligt att det berodde delvis på att jag flyttade i slutet av året, och rekrytering kan vara lite slö runt den tiden på året. Men eftersom jag bara fick ta med a-kassa i tre månader blev jag lite desperat på slutet och sökte jobb som jag inte vanligtvis skulle söka.

En väninna jobbade på en särskola, och övertygade mig att söka dit – vilket jag gjorde, och vips hade jag jobb som en Teaching Assistant på en engelsk särskola, trots ingen erfarenhet inom fältet. Jag har aldrig jobbat på en särskola i Sverige, men det var en helt ny erfarenhet för mig. Problematiken hos barnen var väldigt skiftande, från icke-kommunikativa till ungdomar som kunde båda läsa och skriva.

En av de första sakerna jag reagerade på både när jag sökte jobb och började arbeta var att lönerna här är väldigt dåliga jämfört med Sverige. Vi bor i södra England, och det verkar som att lönerna generellt är sämre här. Jobbar du i London är lönerna högre (men även hyrorna, även om de inte är direkt billiga här heller). På skolan tjänade jag ca 84kr/timme, vilket jag tycker är lite – särskilt med tanke på både den psykiska och fysiska påfrestningen.

Jobbet inkluderade mycket vård och omsorg, och man fick räkna med att bli slagen, biten, spottad på, sparkad etc.

Efter ett år sade jag upp mig och började jobba natt hos en fd elev som behöver support 24/7. Min timlön gick upp till ”hela” 92kr/timme. Värst av allt är att det finns ingen OB. Jobbar man natt i Sverige får man i regel OB-tillägg vilket gör att det känns mycket mer värt det. Nästan inga privata företag här erbjuder OB, utan det är nästan bara sjukhusen.

Villkoren känns helt enkelt sämre här överlag.

I kort form, några av sakerna som är sämre än Sverige:

  • Sämre löner.
  • Vård av barn existerar inte.
  • Sjuklön efter första veckan är typ 1000kr/vecka, så bli inte sjuk!
  • Föräldraledigheten är mycket sämre, både kortare och mindre pengar.
  • Få arbetsplatser har OB-tillägg.

Kommentarer

Jobba i England — 1 kommentar

Lämna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.